Ouderenwerkloosheid vraagt om drastisch andere aanpak! Online versie
12 maart 2019
 
Start Foundation
Beste lezer,

De economie draait op volle toeren. Vooral de jongeren profiteren daarvan. Het aantal bijstandsuitkeringen daalde zelfs drie keer zo snel als in 2017 (bron: CBS 2019). Maar de afname bij 45-plussers is zorgwekkend, een armoedige 1%! In een korte video legt Henk van Huisstede (57) de vinger op de zere plek: "Je telt gewoon niet meer mee". Dat de ouderenwerkloosheid om een drastisch andere aanpak vraagt, begrijpt ook Energiebox. In vijf weken tijd leiden ze senioren uit de bijstand op tot energieadviseur. Het concept wordt met hulp van Start Foundation landelijk doorontwikkeld.
Oudere werklozen opgeleid tot energieadviseur
Een mes dat aan twee kanten snijdt; dat is al heel wat. Maar het project Energiebox in Utrecht gaat verder. Dat is een mes dat aan zeker vier kanten snijdt. Het levert duurzame banen op voor oudere werklozen, huurders in de sociale huursector zien hun energiekosten dalen, energiebesparing en afname van uitkeringsgelden.
Energiebox heeft in een pilot zes 55-plussers - levenservaring is een absolute pre voor deze job - uit de bijstand aan betaald werk geholpen. De landelijke uitrol is van start gegaan.
Lees meer
Facebook Twitter LinkedIn
Je capaciteiten worden weggestreept op het moment dat ze je geboortedatum zien.
Henk van Huisstede (57) was ruim twee jaar werkloos. Hij solliciteerde zich een slag in de rondte. “Je capaciteiten worden weggestreept op het moment dat ze je geboortedatum zien.”
Bekijk de video hier
Facebook Twitter LinkedIn
 
Nieuw bloed: Fabian Dekker
Wat is de impact van onze activiteiten? Komen mensen daardoor eerder aan werk? Gaan bedrijven inclusiever werken? Arbeidssocioloog Fabian Dekker leidt de onderzoeksafdeling die daar meer licht op moet werpen.
Lees meer
Facebook Twitter LinkedIn
Start Foundation in de media
Bied flexwerkers perspectief
- Opinie door Jos Verhoeven in Eindhovens Dagblad
Lees meer
 
 
Work first, bureaucratie next!
Jarenlang zat Anouk Vehoff (32) afgekeurd thuis en geen enkele instantie die zich bekommerde of en hoe zij ooit weer aan het werk zou gaan. Dankzij het Leer Garantie Plan van bakkerij Driekant in Zutphen krabbelt ze nu voorzichtig weer op. De bakkerij heeft een speciaal fonds in het leven geroepen om mensen als Anouk op de been te helpen. Geen gedoe meer met indicaties, talloze gesprekken, eindeloze formulierenstromen en nog eindelozere wachttijden. Start Foundation is onder de indruk van dit initiatief omdat niemand meer hoeft te wachten om geholpen te worden en verdubbelde daarom het startbedrag. Inmiddels is er ruim € 110.000,- in kas om mensen die hulp nodig hebben, meteen te helpen.
Lees meer
Facebook Twitter LinkedIn
Blog
Misbruik
Door Jos Verhoeven,
Directeur Start Foundation
Je zult maar afhankelijk zijn van arbeidsbemiddeling. Zolang je zelf aan het roer zit is er niks aan de hand. Je bepaalt zelf wat je wel wilt, niet wilt en wat je je al dan niet laat welgevallen. Zodra je echter afhankelijk bent van de ‘industrie’, liggen de kaarten nadrukkelijk anders. Zoals onlangs bleek in Tilburg.
Lees meer
Facebook Twitter LinkedIn
 
Ouderen mee laten tellen !
Start Foundation
Start Foundation
Klokgebouw 188
5617 AB Eindhoven
040 – 246 18 50
 
info@startfoundation.nl
www.startfoundation.nl
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
Stuur deze nieuwsbrief door