Start FoundationMaatschappelijke
investeringen

Doel 2017-2025

In 2025 willen we via onze activiteiten 150.000 mensen die langs de kant staan, bereikt hebben. Dat kan zijn door daadwerkelijk arbeidsplekken te realiseren, de positie van mensen op de arbeidsmarkt te verstevigen of door de match tussen werkzoekenden en werkgevers tot stand te brengen. En door kaders los te laten, wezenlijke verandering op gang te brengen, ons in het publieke debat te mengen en issues op de politieke agenda te krijgen. Dit willen we vanuit onze nieuwe koers als maatschappelijk ontwikkelaar realiseren. Dit betekent dat we steeds meer initiatieven zelf zullen initiëren, wat ook terug te zien zal zijn in onze bestedingen.

In 2018 is in totaal 1.437.611 euro toegekend aan maatschappelijke initiatieven, waarvan 43% aan eigen innovaties en initiatieven, in lijn met onze nieuwe impactstrategie. De toekenningen betroffen 1.037.611 euro aan innovatiedonaties en 400.000 euro aan innovatiekredieten. Bekijk hier het overzicht van toekenningen in 2018. 

Verdeling toegekende bedragen per investeringslijn in 2018

De arbeidsmarkt draait om vraag, aanbod en matching. Naast onze programma’s en speerpunten ontwikkelen en stimuleren we ook binnen deze drie dimensies impactvolle initiatieven die onze doelstelling dichterbij brengen. Een voorbeeld van zo’n initiatief is de campagne Maakerwerkvan. Deze initiatieven vallen in bovenstaande verdeling onder ‘overig’.

In 2018 zijn 31 eerder toegekende initiatieven afgesloten. Het leeuwendeel hiervan heeft de eigen doelstellingen behaald. Vermeldenswaard zijn o.a. het uiteindelijk op eigen benen kunnen voortzetten van de Stichting Studeren & Werken Op Maat, een (zelf)organisatie die jongeren met een handicap helpt met studie en werk. Empowered by Robots, een eigen initiatief van ons, ging verder met de Hubot, het uitzendbureau voor mens én robots. Het thema zelf is niet verder opgenomen in ons nieuwe portfolio. Het haalbaarheidsonderzoek naar Open Hiring van Greyston in New York heeft ertoe geleid dat Open Hiring nu een actief programma is geworden in ons beleidsplan 2018-2025.  
We namen afscheid van diverse bedrijven waarin we ooit initieel investeerden. Een van de bekendste in dit rijtje is Taxi Electric in Amsterdam. Oudere (voormalig) werklozen werken daar op de milieuvriendelijke taxi’s. Tegenwoordig maakt verzekeraar ASR prominent duidelijk een huidige investeerder van dit bedrijf te zijn.
 
Een tweetal initiatieven werd in 2018 onder bijzonder beheer geplaatst. Dit betrof Program IT, een Eindhovens initiatief om oudere werklozen naar de IT-sector te leiden. Een van de twee initiatiefnemers kwam zijn verplichtingen jegens ons niet na en er is een juridische procedure opgestart. Bikkel Bikes uit Nederweert kwam ondanks herhaaldelijke verzoeken haar verplichtingen niet na en via een deurwaarderstraject hebben we alsnog de verschuldigde bedragen geïnd. 
Terug naar het jaarverslag 2018
Start Foundation
Klokgebouw 188
5617 AB Eindhoven
040 – 246 18 50
 
info@startfoundation.nl
www.startfoundation.nl
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin